Złota polska jesień dostarcza wielu inspiracji i tak było w ZSP w październikowy poniedziałek (12.10), kiedy to uczniowie klas I-III z wychowawczyniami Marią Maciejewską, Marią Wietrzykowską i Elżbietą Konopą obchodzili po raz pierwszy w naszej szkole „Święto Dyni i Pomidora”. Z tej okazji hala sportowa zamieniła się w dyniową krainę, w której królował kolor pomarańczowy, żółty i czerwony. Wszyscy uczniowie starali się ubrać w stroje w tych kolorach, a uzupełnieniem były samodzielnie wykonane okolicznościowe opaski na głowę. Zorganizowaliśmy wystawę różnorodnych odmian i wielkości dyni, przetworów z dyni i z pomidorów w roli głównej. Przygotowaliśmy plakaty promujące zdrowie. Dzieci dowiedziały się skąd pochodzą warzywa: dynia i pomidor, ile jest ich gatunków, jakie posiadają wartości odżywcze. Odbyły się także zawody dyniowe. Wśród licznych atrakcji były ruchowe zabawy sprawnościowe, które polegały na przenoszeniu dyni w koszykach, podaniach dyni w rzędach dołem, górą, bokiem. Przygotowaliśmy kalambury dotyczące wyglądu warzyw. Uczyliśmy się zasad fair play w trakcie rywalizacji. A na koniec odbyło się smakowanie dyniowo-pomidorowych przetworów.
Święto Dyni i PomidoraŚwięto Dyni i Pomidora
